Herr Oberst (herr_0berst) wrote,
Herr Oberst
herr_0berst

о загадочных русских вкусовых рецепторах (и душе, наверное, тоже)

Как когда-то говорили в ЖЖ, чей-то банлист -- это чья-то френдлента:

17 Bizarre Foods Every Russian Grew Up With (Besides borscht).
[ Julia Pugachevsky | Oct. 3, 2013 | via BuzzFeed ]

1. Blini with caviar and sour cream


Cruel prank idea: Tell your American friend it’s whipped cream and jam and watch them experience the most intense sensory bafflement of their lives.
(икра -- это жестоко. это фактически qu'ils mangent de la brioche. кроме того, до какой уже степени должны быть ужратые «американские друзья», чтобы не отличить икру от джема?)

2. Herring Under Fur Coat


Imagine a cake layered with salted herring, cooked vegetables, and a coat of grated beets and mayo. It sounds gross but it’ll grow on you, just like an actual fuchsia fur coat might.

3. Doktorskaya Bologna


It’s the spongy lovechild of bologna and sausage, and every Russian-American kid who brings this in a sandwich for lunch is gonna get asked a lot of questions.
(я, право, как-то даже затрудняюсь представить себе, что конкретно двигает родителями, выдающими в Америке ребенку бутерброд с докторской колбасой, которую, между прочим, надо ещё где-то достать)

4. Olivye salad


It’ll probably freak non-Russians out a little, but really, it’s just potato salad if it was jacked up on more veggies, mayo, and the aforementioned bologna. Looks foul, tastes incredible.

5. Pickled EVERYTHING


Pickled mushrooms, pickled tomatoes, pickled cabbage. All of this gets significantly tastier once you’re old enough to use it as a vodka chaser.
(тему водки мы, разумеется, будем педалировать до посинения)

6. Kholodets


MEAT JELLO. The concept never feels completely normal, but it’s delish and fun to play around with! And look at all the shapes you can make!
(дорогая Юля Пугачевская, холодцом тоже хорошо закусывать -- это упущение)

7. Salo


It’s raw pig fat, and the more of it you have, the better!
(и салом тоже! ну вы меня поняли, дальше не продолжаю)

8. Kvas


This rye-honey-berry concoction comes in the most badass bottles. And it’s slightly alcoholic! ;)
(реабилитировались на квасе)

9. Herring, mayo and pickle sandwich


Basically, all the ingredients that complement vodka, plus mayo because WHY NOT. (Also popular in the Netherlands, sans the hard liquor component.)
(чё серьезно? -- бутерброд с селёдкой, огурцом и майонезом? все русские это едят с детства? обязательно с водкой?)

10. Okroshka


It’s cold kefir with cucumbers, bologna, and dill — it’s like all the ingredients rejected from soup in the past got together and decided to puzzle us all.
(мне, грешному, всегда казалось, что классическая окрошка -- с квасом. а с кефиром -- это уже вариации на тему. идея на сто рублей для Юли Пугачевской -- надо было написать, что вообще-то окрошка должна заливаться водкой, лучше из самовара)

11. Solyanka


Every type of meat + every type of sour thing = soup? We’ll roll with it.

12. Kissel


“Fruit soup” made from fruit juice and starch and commonly served as a dessert. In case you weren’t sure yet, soup is kind of a big deal.
(вы когда-нибудь думали о киселе, как о супе? я -- нет)

13. Kishka


Chicken skin/an intestine stuffed with more meat and covered in gravy. In Russia, no meat is left uneaten.
(какая ещё, простите, «кишка»? на фото, насколько я могу видеть, -- сарделька. вариаций на тему сарделек в местной кухне -- вагон и маленькая тележка)

14. Kompot


This one’s basically Eastern Europe’s version of fruit punch, except that it’s made by boiling fruits in water, which just seems like a more complicated way of going about the whole thing, but is totally worth it.

15. Vinaigrette


(Not to be confused with salad dressing.) Beets, potatoes, pickles, and pickled cabbage are the vegetables used most frequently in Russian cuisine, so it’s no real surprise that they have a super healthy dish of their own.

16. Varenyky


You can fill them with anything, but fruit is common. Fruit dumpling!

17. And then there’s this:


Canned Atlantic herring is a staple of Russian cuisine and is not supposed to look like this. Ever.
(вообще не понял чего это такое было, а главное -- зачем)

NB: Статья от октября 2013-го года, так что не стоит, пожалуй, усматривать здесь «нагнетание антироссийской истерии» и «очередной виток санкций».
Tags: global, humor, popculture, russia, usa
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 59 comments